Hälsoeffekter av skogsöron

Skogsöron Auricularia auricula-judae är en svamp som växer på fallna träd i Kina, men också även i Sverige och större delen av världen. Skogsöron kallas också för trädsvamp eller Judas-örat. Det finns både vita och svarta skogsöron. Förutom att skogsöron är en mycket god matsvamp är den känd i Traditionell Kinesisk Medicin för sina mycket värdefulla hälsoeffekter.

Det finns många olika kvaliteter av skogsöron, allt ifrån odlade som är rätt svaga i smak och med relativt låga näringsvärden, till de naturligt växande, som de som växer i skogar i Heilongjiangprovinsen i norra Kina som handplockas och torkas av lokalbefolkningen. Dessa skogsöron har de högsta näringsvärdena och den mest delikata smaken. Fan Xiulan, som själv kommer från detta område i Kina, har personligen beställt de bästa skogsöronsvamparna och med hjälp av sina släktingar bosatta i provinsen importerat dessa.

Näringsinnehållet i skogsöron

Modern medicinsk forskning har funnit att den näringsrika skogsöron- svampen, innehåller mycket protein, kolhydrater, kalcium, järn och kalium, natrium, låg fetthalt, vitamin B1, vitamin B2, vitamin C, karoten och andra näringsämnen som kroppen kräver, och innehåller också lecitin, cefalin, sfingomyelin och steroler.

Amerikanska forskare har funnit att skogsöronsvampen kan hämma trombocytaggregationen, minska kolesterolhalten i blodet och motverka hjärt-kärlsjukdomar, åderförkalkning, är effektiv vid kärlbesvär i hjärnan och har uppvisat vissa anti-cancerogena effekter.

Utdrag från Fan Xiulans bok "Qigong enligt Biyun. Låt Livskraften återvända", Svenska Förlaget.

"De (skogsöron) är speciellt rika på järn. 100 gram skogsöron innehåller 185 mg järn, vilket är mer än 20 gånger så mycket som man finner hos selleri, den mest järnrika av alla bladgrönsaker, och sju gånger mer än i svinlever, den mest järnrika av alla animaliska födoämnen. Dessutom innehåller den ett slags vegetabilisk "klister" som är speciellt nyttigt för människan. Skogsöronen har en mild, aningen söt smak. De stärker qi, är mättande, förbättrar lungornas och hjärnans funktion, gör kroppen lättare och intellektet starkare samt är bra för blodet. De är också bra mot blödningar i underlivet, blödande hemorrojder, högt blodtryck, åderförkalkning, förstoppning och annat.Forskare har genom experiment lyckats bevisa att de också minskar blodets koaguleringsförmåga, något som gör att de är bra för personer som lider av problem med kranskärlen samt blodkärl i hjärna och hjärta. Skogsöronen innehåller ett slags klister som har förmågan att dra till sig andra ämnen och rensa matsmältningsorganen. De bör därför ingå som en del av dieten för frisörer samt gruv-, metall- och textilarbetare."

Skogsöron efter blötläggning. Foto: Melanie Josefsson

Att äta skogsöron

"Skogsöron används för det mesta som ingrediens i olika maträtter och soppor, men kan också utgöra en rätt i sig. Före tillagning måste de sköljas noga och få ligga och svälla i vatten tills de blivit mjuka, svullna och halvt genomskinliga. Sedan kan de snabbfräsas, kokas, bräseras eller stuvas med kött, ägg eller andra ingredienser."

   • Blötlägg torkade skogsöron minst 4 timmar
   • Skogsöron kan ätas råa som sallad tillsammans med hackade morötter, hackade färsk ingefära, sojasås och vinäger
   • Skogsöron kan även läggas i woken tillsammans med grönsaker

Läs mer i:

Fan Xiulan. 2000. Qigong enligt Biyun. Låt livskraften återvända. Svenska Förlaget.
Fan Xiulan. 2004. Hälsans Tao. Det långa livets hemlighet. Schibsted förlagen.

Vill du veta mer?

Då kan du ha mycket glädje av att gå på Biyunakademins kurser i "Örtmedicin" och "Mat som medicin". Se Biyunakademins kursprogram för datum, tid och plats.

Biyunakademins Hälsocenter i Stockholm:
Johan Enbergs väg 20, 171 61 Solna, T-Västra skogen, 08-526 94 111
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. www.biyun.se