Vägen till hälsa

Här finner du berättelser från elever som vill dela med sig av sina erfarenheter och upplevelser av att träna Qi Gong enligt Biyun. Kom tillbaka till denna sida senare och läs flera berättelser när sidan uppdaterats.

Om du skulle vilja delge oss din egen berättelse är du välkommen att maila eller posta den till Biyunföreningens kansli Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.  Johan Enbergs väg 20, 171 61 Solna.

Genom att träna Qi Gong regelbundet, koncentrerat och efter det system som Fan Xiulan utarbetat kan man nå många goda effekter. Bland de sjukdomar som hos många blivit bättre kan nämnas astma, hjärt- och kärlsjukdomar, huvudvärk, högt och lågt blodtryck, neurologiska problem, värk i rygg, armar, axlar, nacke, svullnader och värk i ben och fötter, yrsel, muskelvärk m.m. Immunförsvaret stärks vilket leder till att man blir mindre mottaglig för infektioner av olika slag.

"Qigongträning & MS"

Charlotte Thunberg-Fan XiulanHösten -96 förändrades mitt liv.
Från att vara en heltidsarbetande 19-åring som nyligen köpt ett sekelskiftes trähus på landet 3,5 mil från stan, till en tjej som fick kämpa för att ta sig ur sängen, ned för trappen till undervåningen med diagnosen MS (Multipel Skleros) med skov.


Det startade egentligen ca 2 år tidigare då jag vaknade med yrsel och svaghet i arm. Efter vila och hemma från skolan någon vecka blev det sakta bättre och bättre.
Det gick en tid och sedan tappade jag känseln i ansikte och hade svårt att blinka med ena ögat och till slut svårt att se, tappade synen på ett öga. Diagnosen var synnervsinflammation. Jag vilade och sakta blev jag bättre och sedan tillbaka igen efter hemma från arbetet. Synen var då nästan helt återställd.
Nu till december 1996 då jag tappade känsel i halva kroppen, hela höger sida. Då blev det också svårt att gå. Det var som att dela mig i två delar. Min vänstra sida var som vanligt allt bra, medans höger ej fungerade. Jag blev inlagd på sjukhus. Jag blev bättre en tid och fick en rullstol till hjälpmedel.
De startade en utredning på vad det kunde vara. Jag fick återigen vila och jag fick dropp av kortison för att dämpa inflammationen. Där låg jag nu i sjukhussängen och skulle ta det lugnt veckan innan jul. Det var inget annat att göra helt enkelt. Jag minns så väl att jag tänkte: Det här ska ej få knäcka mig, jag ska gå igen!
Eftersom jag var en tjej som var van att träna fysiskt - fotboll, volleyboll och skidor, så försökte jag i mitt sinne sätta upp mål i mina tankar och jag fokuserade bara på det som gick. Att sitta hos kuratorn och prata om allt som jag nu skulle behöva hjälp med och förändringar hemma – att ta bort trösklar m.m. kände jag då inte var positivt för mig. Jag tyckte bara att det var att tänka negativt i nuläget. Mitt mål var att träna upp mig så att jag kan gå igen.
Jag sa till mig själv ok, nu ser det ut så här: jag behöver min rullstol för att ta mig fram – det är ok, men jag ska bara peppa mig med det som går i dagsläget.
Visst var jag ledsen ibland och frustrerad att jag inte kunde göra allt kroppsligt just då, men jag glädjes också av mina framgångar efter en längre tids träning när jag kunde se ett litet finger röra sig igen eller tå efter månader utan funktion. Det var jättehärligt att se och det gjorde mig motiverad till att fortsätta mina övningar.

 

Det gick sedan långsamt åt rätt riktning och jag fick av sjukgymnast råd att träna mera övningar – t.ex. de för hand & fingrar. Bara det att lära sig igen att knyta skosnöret igen och lära handen att skriva igen.
Jag blev helt lycklig av dom sakerna, när jag såg att mitt slit med träning gav lite resultat. Allt gick långsamt, men bättre.

Sedan starten till min rehab-träning då tänkte jag det jag ville uppnå, jag såg det framför mig dit jag ville t.ex. när jag låg i sjukhussängen och inte kunde röra höger sida så såg jag mig själv åka skidor igen. Det har hjälpt mig mycket. Jag visualiserade i min tanke det jag ville uppnå. Jag tänkte positivt på allt jag ville göra. Försökte se det som inte fungerade då, ok det går ej nu, men snart så går det att gå igen eller att t.ex. lyfta armen eller röra på fingrarna. När jag sedan blev utskriven från sjukhuset 4½ månad senare så var mitt mål att få åka skidor igen och efter en positiv rehabtid så åkte jag faktiskt skidor.
Det var som om hela livet fick en ny bana i mitt liv. Jag sa upp mig på mitt jobb och startade att studera till hälsopedagog.  Det var under min utbildning som jag kom i kontakt med Jane Nyqvist som jag lärde mig Steg 1 Jichu Gong i Biyunmetoden hos. När jag började träna qigong så kände jag att jag fick positiva energier i min kropp. Efter min sjukdomstid så var jag kall i höger sida, sämre cirkulation, sämre balans och koordinationssvårigheter i höger sida.
Efter en tids regelbunden träning av qigong så fick jag positiva effekter på cirkulationen och jag blev lugnare i kropp och själv. Jag blev gladare.
När jag sedan kom tillbaka till min överläkare som träffade mig året efter jag låg på sjukhus så kunde han se av skiktröntgen att balansen blivit bättre och han sa till mig att han trodde att qigong-träningen hjälpt mig att återställa det.

Resan har varit lång att bli friskare. Jag har sedan dess tränat qigong varje dag och jag tränar nu cirka 2 timmar per dag. Qigongen har hjälpt mig mycket till ett underbart och balanserat liv. Jag är så tacksam att jag träffat Fan Xiulan som har lärt mig att få livskraften att återvända till oss människor. Tack Fan Xiulan för qigongen och din visdom och den hjälp som örter givit mig. Jag ser tillbaka på min upplevelse som en gåva och lärdom till mitt liv.                                      
Det sista som försvinner från oss är hoppet. Idag är jag mer harmonisk, tacksam och glad!

 

”Qigongen har förändrat mig som människa”

För åtta år sedan upplevde jag en mycket stor sorg, som jag inte lyckades ta mig ur. Jag gick långpromenader i flera timmar, men det hjälpte bara för stunden. Så fick jag höra talas om medicinsk qigong enligt Biyunmetoden och beslöt mig för att prova på och se om qigongträning kunde hjälpa mig.

Jag upplevde en helt fantastisk känsla av välbefinnande, lugn och harmoni och jag kände att qigong var det rätta för mig. Jag fortsatte att träna och fick undan för undan stora hälsoeffekter. Att träna qigong blev ett behov, och jag utbildade mig först till seniorledare och sedan till grundinstruktör.

Jag håller nu kurser i seniorqigong för pensionärer i Upplands Bro och Jichugong för människor mitt i livet inom Svenska Kyrkan i Jakobsberg samt även privata kurser.

Kyrkan öppnade ett Spa för själen en dag i veckan, där qigong ingick.

Qigongen blev så populär att man utökade till två dagar i veckan. Jag får överallt ett fantastisk gensvar och möts av mycken glädje och tacksamhet. Jag får höra mycket positivt hur qigongen hjälpt mot fysiska krämpor och sjukdomar samt även givit psykiskt välbefinnande. Jag har en del elever som varit sjukskrivna i två tre år på grund av stressrelaterade sjukdomar. Tack vare qigongen har många kunnat återuppta sitt arbete. Någon på heltid, men de flesta på halvtid. Övriga har blivit mycket bättre och räknar med att återgå i arbete inom en snar framtid.

Att få ha glädjen att undervisa alla dessa underbara människor i qigong och se dem tillgodogöra sig qigongens helande krafter har givit mig ett nytt och rikt liv med mycken glädje och harmoni. Vad som är viktigt i min undervisning är vänlighet, empati och intresse för var och en i gruppen samt att sporra och inspirera till fortsatt träning. Jag ger av mig själv så mycket jag förmår och får då ännu mer tillbaka.

Jag tränar qigong flera timmar per dag, vilket har givit ett gott resultat. Träningen betyder mycket för mig. Den ger mig starka upplevelser och jag känner mig som ett med naturen. Qigong enligt Biyun har botat min migrän och även från en mycket svår ögonsjukdom (ögonens glaskropp hade stötts ut) som ansågs vara obotlig. Jag ser nu väldigt bra. Mycket bättre än innan ögonsjukdomen.Jag använder svagaste sortens läsglasögon, men läser och skriver för det mesta utan glasögon. Det är helt fantastisk för min ålder. Jag är 78 år men känner mig som om jag inte vore äldre än 55–60 år. Det känns som om jag bara blir yngre och yngre. Qigongen har även hjälpt mig vid mindre krämpor som stukningar m.m. Jag har blivit frisk på mycket kort tid och har ringa besvär efteråt. Jag mår oerhört bra både fysiskt och psykiskt och har även fått ett mycket starkare immunförsvar.

Jag tycker att jag har förändrats som människa, dels i mitt tänkesätt, dels i mina värderingar. Jag har också förändrat min kost. Det är kroppen själv som säger ifrån. Jag vill inte längre ha vissa saker som jag tidigare tyckte väldigt mycket om, till exempel kaffe. Det smakar inte gott längre. Numer är det te som gäller, helst grönt Longjing te. Över huvud taget har jag övergått till nyttigare kost med mycket grönsaker och frukt.

Qigong enligt Biyun kommer alltid att vara en stor och viktig del av mitt liv och jag strävar efter att utbilda mig vidare då det alltid finns mycket kvar att lära inom det stora och intressanta område som qigong och kinesisk medicin är.

Jag inser hur privilegierad jag är som fått förmånen att lära mig qigong och även att förmedla denna kunskap. Det är en ständig källa till glädje och välbefinnande och en stor och värdefull gåva. Ett stort och varmt tack till Fan Xiulan och Niko Nygren. Varmt tack även till Göran Jakobsson för allt stöd och hjälp vid min träning och utbildning.

Mary Lindvall 78 år.

 

"Susanne tränade sig tillbaka efter 9 blodproppar i hjärnan"

Under 6 år hade Susanne Karlsson stressat mycket, immunförsvaret var utslaget, vilket ledde till en kronisk blodsjukdom med höga blodfettshalter och koagulationer i blodet. I maj 97 fick hon sin första blodpropp i hjärnan som sedan följdes av åtta till. Tre var stora och sex mindre. Höger sida var förlamad efter detta och hon kunde varken stå, sitta eller gå på toaletten utan stöd. Dessutom var hon också högerhänt.

1978, långt innan detta hände hade hon också varit med om en trafikolycka och skadat nacke, axel och höft som hon hade känt av sedan dess. Susanne visste inom sig att räddningen fanns någonstans och lät sig ej slås ned. Hon trodde mera på alternativmedicin och flertusenåriga medicinska traditioner än modern läkekonst och vetenskap. Hon har alltid sökt vägar till att må bra fysiskt och psykiskt och hela tiden peppat sig själv. Hon sade till sig själv att “allt jag bestämmer mig för kan jag nå eller få. Det är mina tankar som hjälper mig eller stjälper mig. Det är jag som bestämmer om jag lyckas eller ej”. Hon var envis och vägrade att sikta på annat än stjärnorna samt att nå dit. Länge hade hon sett Qi Gong som något hon ville lära sig, men för att ha råd att gå en kurs sparade hon ihop pengar genom att ge healingbehandlingar. En grundkurs i Jichu Gong gick Susanne slutligen i februari 2002. Strax innan kursen hade hon också sitt första diskbråck som följd av förlamningen som gav snedbelastning i ryggen.

Efter att ha tränat Jichu Gong under 6 månader gjordes i augusti 2002 sista datortomografin. Bilderna jämfördes med tidigare och läkarna såg till sin förvåning att de visade minskade ärrbildningar i hjärnan. De trodde därför först att bilderna måste ha förväxlats. Hennes sjukgymnast var den första som märkte Susannes förbättring efter att hon börjat med Qi Gong. Hon gick rakare och slängde sina käppar trots att läkare sagt henne att hon aldrig mera skulle kunna gå utan hjälpmedel. Sedan hon börjat med Qi Gongträningen har hon ej haft någon mera propp och efter att träningen blivit regelbunden inga nya diskbråck. Läkare ville steloperera hennes rygg pga diskbråcken och smärtor dygnet runt, som hon tog starka värktabletter mot. Susanne avstod ifrån operation och märker idag bara av ryggen om hon känner efter och hon är nu helt fri från värktabletter. Läkare har svårt att förstå hur hon klarar vardagen utan smärtlindring. Dock kommer smärtor om hon ej tränar. Pga ”hjärntrötthet” så hade hon tidigare inga reservkrafter och fick antidepressiv medicin för att hålla sig vaken vilket hon idag har slutat med. Idag känner hon var gränserna går för kroppen och kan undvika att falla ihop. Andra förändringar som kunnat konstateras är att blodfetterna och kolesterolvärdena är nu normala och inga koagulationer i blodet. Hon äter dock lite trombyl(blodförtunnande medicin) för säkerhets skull. Enligt läkare hade hon också svår afasi (svårigheter att förstå, kunna tala, läsa och/eller skriva) och har ibland svårt att hitta orden, vilket inte märks när man pratar med henne. Hon kan idag både tala och läsa bättre än tidigare.

Susannes läkare trodde inte att hennes förbättring hade något med Qi Gongträning att göra. Därför beslöt hon sig att inför ett läkarbesök i juni 2005 att hålla upp med träningen under hela maj månad och därmed visa vad det innebar om hon ej tränade. När hon efter denna månad kom tillbaka till sin läkare så kunde hon knappt ta sig ur bilen och stapplande fram ett halvt steg i taget med dålig balans undrade läkaren ”vad är det du har råkat ut för” eftersom hon knappt kunde gå. Susanne svarade med att hon inte tränat Qi Gong varvid läkaren utbrast ”det är inte möjligt”. Senare har läkaren sagt att Qi Gong nog inte är så dumt och den är nu på väg in på denna vårdcentral.

Idag ser sig Susanne som frisk och är övertygad om att det är resultatet av Qi Gongträning och positivt tänkande. Hon dansar gammeldans fem kvällar i veckan och går obehindrat på plan mark och utan stöd i terräng. Susanne har ett mycket jämnare humör och känner en djupare tillfredsställelse med livet sedan hon börjat träna Qi Gong. Hon tänker på vad Fan Xiulan sagt ”upplev ett leende i varje del av kroppen”. Susannes mål är att bli Qi Gonginstruktör för att ge en gåva till sin familj, släkt och vänner som stöttat henne under dessa nio år. Mycket snart är detta mål nått.

 

"Fibromyalgi"

Efter många års värk pga fibromyalgi gick min man och jag en kurs i medicinsk Qi Gong enligt Biyunmetoden hösten –05 med Ulla Boberg som ledare.

Vi hade inga förutfattade meningar eller rekomendationer om Qi Gong utan vi blev först intresserade när vi såg en annons i tidningen där det fanns möjlighet att få prova på en träning utan några kostnader. Vi tyckte att det verkade väldigt intressant så vi hakade på kursen som snart skulle börja.

I början av kursen fick jag mer värk i hela kroppen. Då skulle det varit lätt att sluta träna, men jag fortsatte att kämpa på och träna flera gånger per dag. Ganska snart kände jag att det blev en förbättring, jag vaknade inte på nätterna av den värk som jag har haft sedan flera år tillbaka. Helt besvärsfri är jag inte, men jag tycker mig ha fått en klart högre toleransnivå vilket gör att jag mår mycket bättre, orkar mer och känner mig piggare.

Min livskvalite har blivit så bra att det inte längre finns något som hindrar mig att träna 3-4 gånger varje dag, det har blivit som som en naturig daglig rutin precis som när man borstar tänderna morgon och kväll.

Vi har nu i januari gått fortsättningskursen Dong Gong för att se om den kan tillföra oss något ytterligare. Så nu tränar vi först steg 1 och sedan steg 2,. Under dagen kör jag själv och när min man kommer hem och vi har ätit och tagit en promenad tar vi ett gemensamt träningspass. Detta har trots den relativt korta tiden blivit som en ny livsstil för oss .Vi måste säga att det var tur att vi fick se denna annons i tidningen den dagen.

Nu väntar vi på våren och värmen för då ska vi gå ut i naturen och träna.

 

"Hanna Rask, 85 år"

En av våra äldsta instruktörer har skrivit om sina underbara upplevelser med Biyunmetoden. Nedan följer redigerade sammandrag ur hennes brev.

Jag har haft ett fantastiskt liv och varit lyckligt gift i 52 år, men fått en sliten rygg, slitna axlar och nackskada med ständiga behandlingar i 30 år. 1992 dog min man och jag upplevde att livet var på väg att ta slut. På sommaren 1993, 75 år gammal, gick jag min första kurs i Qi Gong på Gysinge Folkhögskola genom PRO. Det blev en upplevelse för mig, något liknande hade jag aldrig varit med om förut. Det var svårt i början, men Niko Nygren, min lärare, inspirerade mig att fortsätta och att försiktigt öka rörelserna efter hand. Minst två gånger dagligen gjorde jag Qi Gongen. Det blev min lycka. Jag kände hur styrkan återvände när himmel och jord öppnade sin kraft för mig.

Redan samma höst gick jag steg 2 och fick träffa Fan Xiulan, som sedan blev min lärare i alla oförglömliga kurser. Efter ett års träning kände jag mig ung på nytt, otroligt men sant. Jag hade blivit besvärsfri i nacke, rygg och axlar! Härmed vill jag säga: det är aldrig för sent att börja träna! 1994 gick jag TKM-teori, De fem elementens Qi Gong och instruktörsutbildning. Vad var mer naturligt än att lära ut denna metod, som genom träningen gjort mig så bra? Jag började ideellt med vänner och bekanta, men sedan hörde två studieförbund av sig och jag hade kurser i deras regi. I två år var jag ensam med Qi Gong i Norrköping. Med bland annat pressens hjälp spred sig informationen snabbt och fler utbildade sig. Nu är vi femton instruktörer i området och intresset för Qi Gong fortsätter växa (lite fler män skulle dock behöva börja träna Qi Gong).

1997 råkade jag ut för en olycka och fick en fraktur i korsryggen. Jag var tvungen att ligga helt stilla två månader för självläkning och läkarna var oroliga för om det skulle läka ihop. Efter två veckor ringde jag Niko och Fan Xiulan och berättade vad som hänt. Jag fick rådet att göra avslappning och träna stilla qigong flera gånger dagligen. Efter några månader var jag helt återställd! Fan Xiulan har även hjälpt mig en gång tidigare. Då hade jag en remiss på operation av en tumme. När jag berättade det för Fan Xiulan sa hon: – Ingen operation behövs, massera istället (kinesisk massage). En och en halv månad senare var den bra! När jag kom till läkaren informerade han mig om att det skulle bli operation på både övre och nedre delen. Då talade jag om att jag masserat intensivt och att den nu var bra. Min doktor hade svårt att tro mig. Vid ett senare tillfälle på ortopeden läste en läkare journalen för mig. Där stog det ”Ingen operation, patienten är pigg, håller på med qigong och har masserat tummen bra”.

1999 gick jag också kurs i Wai Qi och jag har gått ett flertal delkurser i kinesisk medicin. Hösten 2000 var min äldsta elev 92 år och hon gick kvällskursen bland de yngre! Många går flera terminer, det blir lite socialt. Att få möta alla positiva elever är en ynnest för mig, det både värmer och stärker. Fan Xiulans bok ”Qigong enligt Biyun” är verkligen en tillgång på kurserna. Många tycker om den. Affischen är jag glad för och jag sätter upp den i kurslokalen. Jag har fortfarande kurser, höst och vår. Jag har utbildat cirka 1 200 elever under åren och sått små frön, som gett frukt har jag fått erfara. Det ger mig en sådan glädje när jag möter elever som berättar hur bra de mår. Då känns livet meningsfullt! Varje dag går mina tankar och mitt ödmjuka tack till Fan Xiulan och Niko Nygren. Biyunmetoden är en gåva för mig! Med Qi Gong har jag fått en lycklig ålderdom! Min önskan är att alla finge uppleva detsamma!

Med varma hälsningar

Hanna Rask

****

Hösten 1993 hölls en veckokurs i Qi Gong på PRO:s folkhögskola i Gysinge. I mars 1994 ombads några av deltagarna skriva ner sina erfarenheter av den träning som inletts på Gysinge. Här återges några av dem.

“Röntgen aug -92 visade nersliten korsrygg. Läkaren gav remiss till akupunktur som hjälpte för smärtan. Behandlingen fick upprepas var fjärde månad, 10 gånger varje gång. Fr o m juni -93 ingen behandling. Stelhet i händer, värk i axlar. Var stel i kroppen.

Efter Qi Gong-träning: Korsryggen är bra nu, Händer och axlar också bra. Mår bra i hela kroppen. Har åkt skidor i vintermil-spåret 3 gånger som jag inte kunnat på 5 år.”

Tack för Qi Gong!

Hanna Rask

****

Jag heter Gunvor och är från Trollhättans PRO. Jag tränar varje morgon, kan vara undantag. Har haft ont i vänster fotled, sökt läkare ett par gånger då jag jobbade, men fått svaret att det ej går att göra något åt.

Qi Gong har hjälpt mig, är mycket bättre, har även hjärtbesvär och det är en stor positiv förändring. Tack för att jag fått lära mig Qi Gong.

Vänligen Gunvor

****

Blev opererad för åderbråck 1978. Efter operationen har benet varit svullet från knät och ner i foten och värkt. Har sökt läkare, men fått svaret att detta får jag leva med.

Efter att jag började träna Qi Gong har jag sluppit värken och svullnaden har blivit mindre. Mina tumleder är utslitna av värk, även detta har blivit mycket bättre, även så min högra höft. Nu kan jag gå långa sträckor utan att få ont. Har alltid gymnastiserat, men av Qi Gong blir jag mycket mjukare i alla leder.

Inga

****

På grund av förslitningar i halsryggen med låga diskar, framför allt mellan fjärde och femte kotorna, så har jag under många år haft smärtor och spänningsvärk i nacke, axlar, skuldror, överarmar och bröstet. Behandling med massage, sjukgymnastik och värktabletter har tillfälligt lindrat besvären. När jag efter Qi Gong kursen 1993 regelbundet varje dag började träna kände jag till min stora glädje att jag blev bättre och bättre. Efter ca 4  månader kunde jag sluta med tabletterna, mina muskler och leder hade blivit mjuka.

Dora

****

Rönninge Januari 4, 1995

Den 18 september 1983 blev jag och mitt företags anställda bjudna på en båtresa från Stockholm till Vaxholms Hotell. Resan dit gick bra, men hemfärden slutade i en smärre katastrof. Vår värd och båtförare höll en alldeles för hög fart vid ett möte med en Finlandsbåt. Vi höll 30 knop och mötet med svallvågorna slutade med tre brutna ben, en spräckt svanskota, tre brutna armar och en bruten rygg, d v s frakturer på två kotor.

Ryggen tillhörde mig. Vilket även den hjärna gjorde som befann sig i ett starkt töcken efter den vidhängande hjärnskakningen. Nåväl, efter ca 3 timmar vaknade jag upp på sjukhuset där jag fick beskedet; bruten rygg. Rullstol nästa med andra ord tänkte jag.

Så blev det lyckligtvis inte. Efter ett halvårs sjukskrivning var jag ganska återställd trots allt och kunde återgå till mitt arbete på kontoret. Ryggproblemen var dock långt ifrån borta. Jag gick under två års tid på behandling hos den erkänt skickligaste sjukgymnasten som vi har i landet, med specialitet rygga.

Visst blev jag bättre, jag kunde ju fungera på mitt arbete i alla fall. Men problemen var näst intill outhärdliga under natten, varför jag ständigt led av sömnbrist. Ganska snart fick jag erbjudande om förtidspensionering, men tackade nej.

Nu vidtog en tid med att försöka med allt som stod till buds, naprapat, kiropraktor, gym-träning och framför allt inhandlades olika typer av madrasser för att avlasta ryggen och få bättre sömn. Men ingenting hjälpte. Jag insåg att detta var något jag skulle få leva med. För jag levde ju trots allt.

Men så för ca ett år sedan kom jag i kontakt med en, som jag ansåg, mystisk kinesisk gymnastik- och meditiations- hokus-pokus, (tyckte jag då). Precis när jag egentligen gett upp och anammat mitt öde med ständigt värkande rygg och dålig nattsömn, så tänkte jag: visst kan jag pröva, sämre kan det inte bli.

Så jag började träna något de kallade medicinsk Qi Gong! Och redan efter ca 14 dagar hände något märkligt. Ryggsmärtorna minskade avsevärt och jag började sova bättre. Varefter tiden gick blev jag bättre och bättre. Detta var varken mer eller mindre än ett stort mirakel tyckte jag.

Vid något tillfälle då jag varit på semester har jag hoppat över mina övningar. Och vips har den molande ryggen gjort sig påmind igen. Så om jag ska säga något negativt om Qi Gong-träning så är det just att man aldrig får hoppa över sina övningar, åtminstone inte längre än en vecka. Men det är något som jag gärna accepterar, träningen ger mig ju så oändligt mycket mer än bara rygglindring. Framför allt på det mentala planet!

Jag tycker att Qi Gong-träning borde ingå i varje sjukgymnasts behandlingsmetoder vid ryggproblem. Troligen hjälper det mot många andra problem också, med det kan jag ju bara gissa mig till.

Tack Kina, tack Qi Gong för att jag fått en helt problemfri rygg efter elva års helvete.

Lycka till med spridningen av Biyunmetoden i Sverige, jag vittnar gärna om dess förträfflighet i mitt fall, till alla som vill lyssna.

Bengt Jendenäs, f.d. ryggpatient

****

Hejsan!

Jag måste helt enkelt höra av mig och tacka för en mycket bra kurs i Medicinsk Qi Gong som jag gick i våras i Göteborg. Efter några månader med daglig träning kunde jag genomföra alla rörelser utan smärta och dessutom klara det jag tidigare ansett vara helt omöjligt; att nå tårna vid rörelse nr 9 (där man sammanför himmel och jord).

Hela mitt tidigare vuxna liv har jag trots gymnastik och emellanåt jogging dragits med en ständigt värkande rygg och axelparti. Dessutom då och då vid överansträngning inflammationer omväxlande i armar, ben och rygg. En 2 liters mjölkförpackning har känts plågsam att bära och de sista åren har det varit helt omöjligt att t ex arbeta i trädgården. Har varit halvt invalidiserad efter en liten stunds arbete. Gissa om det har känts deppigt att vilja, men inte kunna sköta sin lilla blomstertäppa och att se förfallet i trädgården!

Nu i sommar har jag rensat ogräs och planterat buskar och växter utan obehag under flera helger och i långa skift. Kan någon förstå hur glad och tacksam jag är? Ett helt nytt liv har jag fått. Kan sitta på mitt arbete utan plågor och dessutom känner jag mig för övrigt mycket friskare och yngre än mina 59 år.

Tidigare läkarbesök har inte lett till någon säker diagnos eller hjälp till förbättring. Har bara blivit avfärdad med att ”sådant får man dras med i din ålder” eller ”det verkar vara kronisk ledinflammation som flyttar sig, inget att göra något åt” eller ”du får väl ta värktabletter när det känns för besvärligt”. Inte särskilt uppmuntrande precis. (Undantag akupunktur som jag fick förra sommaren när hela nedre ryggpartiet var uppsvällt och det kändes som jag hade en påse potatis inuti - kunde knappt gå.)

Än en gång - ett stort tack och lycka till med det fortsatta arbetet! Jag är övertygad om att många människor behöver Er instruktörer i Biyunmetoden.

Irja Brataas, Uddevalla.

****

Strängnäs 1997-07-14

Jag har haft fibromyalgi sedan 1984 och har provat sjukgymnastik, värmemassage och en hel del annat som landstinget kunnat erbjuda. Ibland har jag kunnat uppleva tillfällig lindring, men all form av sjukgymnastik har bara gjort mig sämre. Jag gick steg 1 i Qi Gong under oktober 1995 och har tränat regelbundet sedan dess. Jag började med att träna 4 gånger om dagen och märkte genast en förbättring. Sedan har jag byggt på med steg 2 och 3, och håller nu på med instruktörsutbildningen. Jag äter inga värktabletter idag och jag har många gånger upplevt Qi Gongen som en direkt smärtlindring. Jag har i mars i år avbrutit ett 13 års långt sjukbidrag och arbeter nu på halvtid med ett eget företag. Jag upplever att jag är mellan 50 - 75 % bättre från fibromyalgin. Men det är mycket viktigt att jag är konsekvent i min träning, samt att jag är medveten om att ta pauser ofta när jag t ex sitter vid datorn och dylikt. Jag har inte längre den dagliga ständigt närvarande värken och har ej heller problem med att komma igång på dagarna vilket förr kunde ta upp till en timme. Jag har fortfarande perioder när jag är sämre, men dessa är kortare än förr och inte lika intensiva. Jag upplever också att jag har full rörelseförmåga.

Jag är mycket tacksam över att ha fått lära mig Biyunmetodens Qi Gong som på så många sätt har förändrat mitt liv.

Nellie Blomquist

****

Hej! Jag är en kvinna på 55 år, och jag vill tacka Gröna Draken för att jag har fått mina händer tillbaka och kan arbeta som vanligt igen. Jag har alltid arbetat heltid, på fabriken, restaurangen, familjedaghem och idag lagar jag mat till skolelever. Arbetet har alltid varit tungt och till sist började kroppen säga ifrån, axlar, armar och händerna, men mest händerna och fingrarna som domnar bort. På nätterna vaknade jag av att händerna var som två stora klumpar som måste skakas och skakas för att få liv igen. Samma sak hände när jag tvättade håret och skulle försöka blåsa det. Jag kunde inte hålla händerna uppe så länge, utan efter någon minut domnade händerna.

Våren 1997 beställde jag tid hos läkaren och han skrev en remiss till en arbetsterapeut för att få olika hjälpmedel. Jag kom hem med formpressade stöd för händerna, för att ha på nätterna, till arbetet fick jag någon form av handskar, och i dom var det en inbyggd metallskena som det var omöjligt att arbeta med. Inget av detta hjälpte. Åter besök till läkaren.

Resultat – remiss till operation att öppna karpaltunneln, först på den ena handen och sedan den andra. Operationstiden kom våren 1998. Innan dess hade jag provat massage.

Hösten 1997 såg jag en annons i lokaltidningen, att ABF i Jönköping ordnar kurs i Qi Gong tillsammans med Gröna Draken från Göteborg. Jag anmälde mig meddetsamma. Kursen började fredag eftermiddag och fortsatte sedan hela lördagen. Jag vet inte vilka förväntningar jag hade när vi började kursen, kanske mental träning och avslappning. Jag trivdes med dom mjuka rörelserna och det kändes på något sätt bra. Med kassetten som vi fick med oss hem, var det lätt att följa och genomföra programmet.

Och det som hände var att jag en dag upptäckte att mina händer inte domnade längre, jag kunde sova hela natten utan att vakna av att händerna var borta. Jag kunde slappna av mentalt och det var lättare att arbeta.

Operationstiden som jag fick våren 1998 kunde jag säga återbud till.

Sommaren 1998 gjorde jag ett prov, jag gjorde ett 3 veckors uppehåll i min Qi Gong träning, med resultat att händerna började domna igen. Jag återupptog Qi Gong träningen, och efter ett tag var händerna bra igen.

Nu har jag gått steg 2 som heter Dong Gong. Jag måste säga att det bästa som har hänt mig är att jag började med Qi Gong, och varje krona som kursen kostar är guld värt, när man får hälsan tillbaka.

Med vänliga hälsningar

Lea Vuorenmäki