Lästips

"Hälsans Tao" av Fan Xiulan

h lsanstao mediumKinas flertusenåriga, medicinska traditioner är ännu i högsta grad levande. Även om vår västerländska läkekonst har kommit långt finns där mycket att hämta, inte minst vad gäller friskvård i förebyggande syfte.

Fan Xiulan, kinesisk läkare och Qi Gong-mästare, tillbringar sedan många år tillbaka långa perioder i Sverige och känner väl vårt land. Direkt för en svensk publik har hon skrivit "Hälsans Tao" där hon vill dela med sig av sitt kunnande. Fan Xiulans specialistkompetens är bl a medicinsk qigong, örtmedicin och akupressur.

Hon berättar här även om Biyun, den skola hon själv har grundat i Qi Gong och kinesisk medicin, som är den rika skatt hon öser ur. Det grundläggande i det kinesiska hälsotänkandet är att allt hör samman: människan, naturen, himmel och jord. Människokroppen är ett mikrokosmos, en spegel i det lilla av världsalltet. De fem elementen trä, eld, jord, metall och vatten har sina motsvarigheter inte bara i årstiderna utan även i kroppens organ och i våra känslor. Allt hänger ihop. 

I boken hittar läsaren många citat från de kinesiska klassikerna som inte tidigare översatts till svenska. Där finns också råd om hur man använder mat som medicin, recept, skisser över flera av kroppens viktigaste akupressurpunkter, tankar om etik och miljö - allt i avsikt att hjälpa oss till ett långt, friskt och harmoniskt liv. Att det hela speglas mot Fan Xiulans egen bakgrund och har rötter i hennes personliga erfarenheter gör boken extra rik. 

Boken kan beställas för 50 kr + porto för medlemmar och 55 kr + porto för icke medlemmar från föreningens kansli 08-716 44 60, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

"Qi Gong enligt Biyun - Låt livskraften återvända" av Fan Xiulan

xiulan mediumQi Gong, den "hälsogymnastik" som utövas av så många kineser, har etablerat sig i västerlandet. En mycket populär skola är Biyun - den hälsobevarande metoden. I Sverige har mer än 100 000 människor lärt sig den (2008).

Biyunmetoden presenteras här i ord och bild av sin grundare Fan Xiulan, kinesisk läkare som själv är verksam i vårt land. Hon ger en djupt personlig beskrivning av hur hon som barn initierades i denna kraftfulla metod av sin farmor, i vuxen ålder aktiverade sina kunskaper när hon drabbades av svår sjukdom och så kom att skapa sin egen skola i medicinsk Qi Gong. Instruktionsavsnittet är klart och tydligt, lätt att följa och kompletteras med uppgifter om vad de olika rörelserna syftar till.

Vid regelbunden träning kan hennes metod motverka sjukdomar och förebygga ohälsa. Så har den också uppmärksammats för sina hälsoeffekter och används nu vid flera landsting, vilket även redovisas i boken tillsammans med bidrag av ett antal utövare.

"Qigong enligt Biyun" utgår från en samverkan med naturen. Genom naturliga rörelser, naturlig fokusering av koncentration och naturlig andning tillförs vi positiv livskraft. Lägger vi därtill något av det som Fan Xiulan tar upp om te och mat som medicin - samt kinesisk livsvisdom - har vi tagit ett stort steg mot att främja vår hälsa, såväl kroppslig som själslig.

Boken kan beställas för 50 kr + porto för medlemmar och 55 kr + porto för icke medlemmar från föreningens kansli 08-716 44 60, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

För mera information om Grandmaster Fan Xiulan se Biyunakademins hemsida: http://www.biyun.se

 

daodejing”Dao De Jing” - Lao Zi

Den kinesiska visdomboken Dao De Jing i översättning av Göran Malmqvist som också skrivit en utförlig inledning som förser en med allt man behöver för att kunna närma sig denna fascinerande och mångbottnade text. Dao De Jing är en av de mest svårtydbara och gåtfulla texterna i Kinas litterära historia. Samtidigt en av de mest inflytelserika. Texten utgör en av de viktigaste källskrifterna för daoismen.


tecknens-rike”Tecknens rike” - Cecilia Lindqvist

En berättelse om kineserna och deras skrivtecken. Den ger en intressant historia till olika tecken men också läsvärt för den som är intresserad av kinesisk kultur och historia.



qin”Qin” - Cecilia Lindqvist

Drakar och fenixfåglar, kejserliga trädgårdar och vinfester, längtan efter stillhet och frid - när Cecilia Lindqvist berättar om ett flertusenårigt instrument kommer vi hela den klassiska kinesiska kulturen nära. Hon berättar det med den lätthet och enkelhet som bara djup kunskap kan ge. Cd med qinmusik ingår.


the i ching”I Ching: förvandlingarnas eller växlingarnas bok” - Översättning av Richard Wilhelm.

I Ching är en av de äldsta kinesiska klassiska texterna. Ända sedan Konfucius tid 500 f.kr har I Ching använts som en allmän visdomsbok som har ansetts förklara stort och smått i världen. Genom sin spridning bildade boken en gemensam referensram för intellektuella över hela Ostasien.

konsten-njuta-av-livet”Konsten att njuta av livet” - Lin Yutang

Lin Yutang ger oss den kinesiska levnadskonstens sanningar omsatt i praktisk vardagsfilosofi. Det är en alltigenom klok och glad levnadskonst, fylld av sunt förnuft, av sinne för humor och poesi, av kärlek till en rörlig och sorglös tillvaro.