Enligt de klassiska kinesiska medicinska teorierna är det extra viktigt att ta hand om njurarna på vintern. Vintern är yinkraftens tid och dess element är vattnet, vars dynamik i kroppen förbinds med njurarna. Njurarna lagrar essens, som omvandlas till qi och sprids i hela kroppen och det är extra viktigt att klä sig varmt och undvika fukt.
Vattnet är alltså njurarnas element. Njurarna styr vattnet och all annan vätska i kroppen.I njurområdet, mingmen, lagras livskraften och njurenergierna håller värmen kvar i kroppen under den kalla tiden på året.
När det gäller kost, ska man på vintern skära ner på saltet och istället äta bäsk mat. Man bör äta föda som ger näring åt både yin och yang, till exempel lotusrot, skogsöron (kinesisk trädsvamp), sesamfrön och annat som stärker njurarna. På vintern är det även bra att äta t.ex. aubergin och ekologiskt rött ris samt rotfrukter. För att undvika vitaminbrist är det också klokt att äta mycket grönsaker, frukt och bönor.
En regelbunden qigongutövning är också mycket viktig för hälsan förstås under vintern som även annars.
Källa: Hälsans Tao – det långa livets hemlighet av Fan Xiulan – som innehåller många fler hälsoråd både för vintern och andra årstider.
(Boken finns att beställa via info@biyun.se och den finns även hos Bokbörsen)