Fan Xiulan, professor i kinesisk medicin delade med sig hälsotips inför den stundande våren under Biyunakademins kvällskurs om grunderna i TKM, traditionell kinesisk medicin. Här ett litet axplock:
- Vi är på väg in i träelementet och energi i kroppen är stigande. Gamla besvär och sjukdomar kan komma upp. Under våren sker även utrensning.
- Under våren behöver vi ta extra hand om levern. Ett utmärkt sätt att lugna levern är att dricka grönt te (ekologisk, av hög kvalitet).
- Tecken på obalans i levern kan t.ex. sendrag vara.
- Den bäska, sura smaken är kopplad till våren och levern. Maskros är därför att rekommendera. Gör sallad och maskroste, det är mycket renande.
- Gröna grönsaker och frukter är mycket bra, speciellt kiwi. C-vitamin är mycket bra för levern.
- Utifrån mat som medicin är starka kryddor inte så bra för levern.
- Övningar som är bra för levern är bl.a. ögonövningar (träelementet är kopplat till ögon). Träna qigong som gör dig glad, t.ex. Delfinkraftens qigong enligt Biyunmetoden.