Internetkurser med Fan Xiulan
Fan Xiulan har släppt fyra internetkurser i Biyunakademins e-butik. Här kommer ett utdrag av Lars Johansson blogginlägg om ”Mat är bästa medicinen”:
I workshopen ”Mat är bästa medicinen” får vi en inblick i Professor Fan Xiulans visdom om en av de viktigaste principerna inom Kinesisk Medicin. Vi kan äta oss till hälsa, men vi kan också äta oss till ohälsa. Vad vi behöver för kost för att må bra är ofta individuellt, och vi kan inte rekommendera samma mat till alla människor. Men med kunskapen om vad olika matämnen ger så kan vi sköta vår hälsa på bästa sätt.
Inom Kineisk medicin så delar man in födoämnen i 5 smaker och färger. Dessa korrelerar med våra inre organ. Som exempel relaterar den röda färgen och den bittra smaken med hjärtat. Med denna enkla förståelse kan vi förstå att naturligt röda matämnen hjälper hjärtat på något vis. Ett exempel på röd mat är den som är rik på Lykopen, det röda naturliga färgämnet som bland annat ger tomater och jordgubbar dessa färg. Lykopen finns det mycket intressant modern forskning på och dess förmåga att förlänga telomererna och därmed vår livslängd.
Professor Fan Xiulan tar tillvara på vår allemansrätt och hämtar växter helt gratis från naturens skafferi. Maskros och groblad är två favoriter som man hittar gott om i den svenska floran. Fantastisk medicin som du kan plocka själv!
Hela blogginlägget finner du på Biyunakademins hemsida: